Datering
Maker Onbekend

'IJsbom' of 'ijsbeuker': zware knots voor het breken van ijs rondom een schip.

IJsbom of ijsbeuker. Druppelvormig gietijzeren gewicht, verticaal doorboord. In het gat is een lange houten stok gestoken. In het gewicht het cijfer 52.
Met een dergelijke ijsbom of ijsbeuker werd het ijs rondom een schip gebroken. Vanaf het dek werd met de bal met kracht op en door het ijs geslagen. Door een smalle geul om het schip vrij van ijs te houden werd voorkomen dat het ijs het schip beschadigde.

Identificatie
Titel
'IJsbom' of 'ijsbeuker': zware knots voor het breken van ijs rondom een schip.
Objectnummer
FSM-2019-021
Objecttype
  • IJszagen
    IJszagen zijn éénmanszagen met grove tanden voor het loszagen van ijsblokken.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025552
Over
Onderwerpen
  • IJsbreken
Werk
Hoogte
10 cm
Lengte
203 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Gietijzer
    Gietijzer is hard, bros en niet smeedbaar ijzer, verkregen door ruwijzer in een koepeloven te smelten. Soms wordt er kalksteen aan toegevoegd, waardoor het ijzer wordt gezuiverd van zwavel, fosfor e.d.. Het wordt sedert de vijftiende eeuw toegepast. Het gietijzer kreeg vooral in de negentiende eeuw ruime toepassing voor talrijke onderdelen in de bouw, zoals ankerrozetten, goten, kaponderdelen en kolommen, maar ook voor bruggen, grafmonumenten, plantenkassen en zelfs hele gebouwen, zoals het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam (1861). Elementen voor vuurtorens werden eveneens van gietijzer gemaakt en op de bouwplaats gemonteerd. De laatste ijzergieterij van belang in Nederland werd in 1983 gesloten. (Haslinghuis)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA