Datering
Maker Repko

Prijsstander. Zeilprijs van de K.Z.V. Langweer in 1983

Prijsstander. Houten blok geplaats met messing poten op een houten sokkel.. In het blok is een gestileerde zeiler uitgefreesd. Op de sokkel een kunststof plaatje met wimpel van de K.Z.V. Langweer en de inscriptie: 'K.Z.V. Langweer / '83 3e Pr.
De prijs is afkomstig uit de enorme prijzencollectie van Rienk Alberda (1942-2012) uit Sneek. Hij was, net als zijn echtgenote Reina ((1943-2006), schipper in de Orde van de Sneeker Pan. Rienk Alberda kende een zeer actieve watersportcarrière. Hij zeilde succesvol in uiteenlopende klassen. In de Vrijheidsklasse en de Yngling werd hij Nederlands kampioen. Ook won hij het NK zeezeilen, het EK Sailhorse en de Primus Inter Pares. In de tempest maakt hij deel uit van de Nederlandse kernploeg.In 1976 veroverde hij de prestigieuze Verbondsbezem. Op zee zeilde hij o.a. de Fastnetrace, de HT-race en de Schuttevaerrace. De laatste jaren was hij actief in de Pampusklasse. Rienk Alberda was naast zeiler ook actief in organisaties achter de zeilsport. Zo was hij lid van het bestuur van diverse klassenorganisaties maar ook van de KWS, de NNWB en de KNWV. Als wedstrijdleider was hij actief bij Ek's en Wk's. Hij was hoofd sectie wedstrijdzeilen van het Watersportverbond en achttien jaar wedstrijdleider van de Schuttevaerrace, die hij eenmaal won.

Identificatie
Titel
Prijsstander. Zeilprijs van de K.Z.V. Langweer in 1983
Objectnummer
FSM-2012-127
Objecttype
 • Prijsstanders
 • Zeilprijzen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022328
Over
Onderwerpen
 • Zeilwedstrijden
  Wedstrijd tussen zeilvaartuigen langs een bepaalde baan, of van haven naar haven.
 • Zeilverenigingen
 • Langweer
Werk
Breedte
9.2 cm
Hoogte
13.8 cm
Diepte
3.4 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Repko
Datering
Materiaal
 • Glas
  Een amorfe, anorganische substantie die wordt gemaakt door silica (siliciumdioxide) te fuseren met een basisoxide, meestal transparant maar vaak ook doorschijnend of ondoorschijnend. Kenmerkende eigenschappen zijn de hardheid en stijfheid bij normale temperaturen, de plastische eigenschappen bij verhoogde temperaturen en de weersbestendigheid en bestendigheid tegen de meeste chemische stoffen, behalve waterstoffluoride. Het wordt gebruikt voor zowel gebruiksdoeleinden als decoratieve doeleinden, en kan worden gemaakt in diverse vormen, gekleurd en gedecoreerd. Glas is ontstaan als glazuur in Mesopotamië in ongeveer 3500 v. Chr. De eerste voorwerpen die geheel van glas zijn vervaardigd, dateren van ongeveer 2500 v. Chr. (Project Fotografie)An amorphous, inorganic substance made by fusing silica (silicon dioxide) with a basic oxide; generally transparent but often translucent or opaque. Its characteristic properties are its hardness and rigidity at ordinary temperatures, its capacity for plastic working at elevated temperatures, and its resistance to weathering and to most chemicals except hydrofluoric acid. Used for both utilitarian and decorative purposes, it can be formed into various shapes, colored or decorated. Glass originated as a glaze in Mesopotamia in about 3500 BCE and the first objects made wholly of glass date to about 2500 BCE. (Project Fotografie)Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
 • Aluminium
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Al en het atoomnummer 13. Het metaal is hard, sterk, en zilverwit van kleur. Wordt ook gebruikt voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA