Datering
Maker Wiggele Jacob van der Velde

Onvoltooid jachtblok

Onvoltooid jachtblok. Hout met een houten schijf op een messing as. Geen beslag. Over de wangen zijn groeven aangebracht voor het bevestigen van een strop. Onafgewerkt.
Het blok is afkomstig uit de nalatenschap van Wiggele Jacob van der Velde (IJlst 31-08-1928 - Bolsward 01-06-2009) Scheepsbouwer en jachtverhuurder op werf 'De Uitkijk' te IJlst. Getrouwd met Sipke Schingenga (Witmarsum 1931-07-22 - IJlst 2008-04-07). Waarschijnlijk heeft hij het blokje zelf vervaardigd.

Identificatie
Titel
Onvoltooid jachtblok
Objectnummer
FSM-2009-170
Objecttype
 • Blokken
  Blokken is het aan elkaar kleven van tegen elkaar liggende windingen van een band.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021751
Over
Onderwerpen
 • Scheepsbouw
  De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
 • IJlst
Werk
Breedte
4 cm
Hoogte
8 cm
Lengte
5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Wiggele Jacob van der Velde
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden