Datering
Maker Onbekend

Houten schooltas van een zeer smal model.

Schooltas. Eikenhout. Smal model. Het deksel ontbreekt. Aan de buitenzijde resten van een meerkleurige beschildering. Op de boven- en onderkant zijn nog bloemvormige motieven te herkennen.
De schooltas is afkomstig uit de nalatenschap van Wiggele Jacob van der Velde (IJlst 31-08-1928 - Bolsward 01-06-2009) Scheepsbouwer en jachtverhuurder op werf 'De Uitkijk' te IJlst. Getrouwd met Sipke Schingenga (Witmarsum 1931-07-22 - IJlst 2008-04-07)
literatuur: - Anton Vos, De schooltas, in: Kunst & Antiek journaal Collect jrg 14 (2009) nr. 7, pp. 26-28

Identificatie
Titel
Houten schooltas van een zeer smal model.
Objectnummer
FSM-2009-160
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021741
Over
Onderwerpen
  • Onderwijs
    Te gebruiken voor het vakgebied dat zich bezighoudt met het gehele proces van het overbrengen van kennis, attitudes, vaardigheden of sociaal gewaardeerde karakter- of gedragseigenschappen. Gebruik 'opleiden' voor de specifieke activiteiten die betrekking hebben op het doelbewust overdragen van kennis, vaardigheden of sociale normen aan anderen. (AAT)
Werk
Breedte
9.8 cm
Hoogte
6.8 cm
Lengte
31 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA