Datering
Maker Onbekend

Daskwast, gebruikt bij het maken van geschilderde hout- en marmerimitaties.

Daskwast. Houten verjongde steel met aan het dikste eind een breed uitstaande borstel van zachte haren. Handgebonden waarna het bindsel met verf is afgewerkt.
Gebruikt door decoratieschilder Wits uit Leeuwarden. Een daskwast wordt gebruikt bij het schilderen van marmer- en houtimitaties om kleuren te verzachten en te vermengen op muren en grote vlakken.

Identificatie
Titel
Daskwast, gebruikt bij het maken van geschilderde hout- en marmerimitaties.
Objectnummer
FSM-2006-116
Objecttype
  • Kwasten
    Kwasten zijn schildergereedschappen om te verven, te teren, te witten, te reinigen enz. Zij bestaande uit samengebonden bundel of bundels vezelachtig materiaal in verschillende vorm of grootte aan een platte of ronde steel vastgemaakt. Kwasten zijn grover dan penselen.
  • Daskwasten
    Daskwasten zijn kwasten voornamelijk gebruikt om kwaststrepen en kleurovergangen te verzachten, te vervagen ofwel te verdrijven. Zij worden veel gebruikt bij imitatietechnieken als marmeren en houten. Daskwasten zijn voornamelijk vervaardigd uit dassenhaar. Daarnaast bestaan er daskwasten gemaakt van varkenshaar, eekhoornhaar en synthetisch haar, soms voorzien van een donkere baan op de haren om het dassenhaar te imiteren. Bij oude daskwasten is het dassenhaar met een ivoren staafje vastgezet op een meestal rood gekleurde steel. Daskwasten zijn leverbaar in verschillende vormen en maten.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020610
Over
Onderwerpen
  • Marmerimitatie
    Het voorstellen van gepolijst marmer met schilderkunstige middelen zoals verf en vernis. Vaak zijn platen en stroken voorgesteld overeenkomstig de wijze van verwerken van echt marmer. Kleurbedoelingen en aderverloop zijn onbeperkt beheersbaar en te bereiken. Nederlandse handwerkslieden plachten in deze kunst uit te munten, getuige de lof die de Zweedse architect N. Tessin over hun marbrieren uitsprak (1687). Iets anders was de techniek waarop aan Hendrick de Keyser in 1612 en Cornelis de Graeff in 1628 octrooien werden verleend: marmersteen verkregen door het vermengen en in het vuur bakken van verscheyde verwen. Vgl. marmerstuc, stucco lustro. (Haslinghuis)
  • Houtimitatie
Werk
Breedte
6.0 cm
Lengte
29.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Haar
    Haar is een uitgroeisel van de opperhuid bij zoogdieren. Haar is karakteristiek voor alle zoogdieren, al komt het bij sommige soorten voor dat haar afwezig is gedurende bepaalde fasen van het leven. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden