Datering
Maker Onbekend

Veertien scherven van aardewerk gevonden in de Fluessen nabij Galamadammen.

Vier randscherven van kogelpotten ca. 1200. Eén bodemscherf van een kogelpot ca. 1200. Zes scherven van kogelpotten ca. 1200. Twee scherven van jongere datum, mogelijk Duits (Rijngebied) ca. 1300. Bij de scherven een stuk vuursteen.
De scherven zijn gevonden door J.P. Kalkman in de Fluessen nabij Kolderwolde en Galamadammen. Datering van het aardewerk door Gerrit Elzinga, voormalig provinciaal archeoloog.

Identificatie
Titel
Veertien scherven van aardewerk gevonden in de Fluessen nabij Galamadammen.
Objectnummer
FSM-2005-317
Objecttype
  • Scherven
    Wordt alleen gebruikt voor fragmenten van aardewerk of glas. (AAT-Ned)
  • Kogelpotten
    Kogelpot aardewerk is een verzamelnaam voor een grote groep handgevormd aardewerk uit de periode ca. 750-1400. Er is een grote variatie in baksels. Zowel oxiderende als reducerende baksels komen voor. De magering bestaat uit steengruis, zand of schelpgruis, waaraan in sommige gevallen andere mageringsmiddelen, zoals potgruis, zijn toegevoegd. Bolvormige potten zijn de meest voorkomende vorm (zgn. kogelpotten). Er is een grote variatie in grootte en randvormen. Deze laatsten weerspiegelen regionale typochrologische ontwikkelingen. Verder komen onder andere grapen, bakjes, schaaltjes, steelpannetjes en comforen voor. Het tijdstip van verdwijnen verschilt per regio. Zo blijft het materiaal in Noord Nederland langer in gebruik dan in andere delen van het land.
  • Bodemvondsten
    Bodemvondsten zijn archeologische vondsten te land, in tegenstelling tot archeologische vondsten onderwater. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020494
Over
Onderwerpen
  • De Fluezen
  • Kolderwolde
  • Galamadammen
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden