Datering
Maker Petrus Regout

Vijf schoteltjes van porselein.

Vijf schoteltjes van porselein. Decor: rustic. Beschilderd in de kleur zwart: de schoteltjes hebben allemaal een verschillende voorstelling op het plat. Schotel A toont op de voorgrond een vrouw en kind, zittend bij een wagen. Links op de achtergrond staat een man die het paard laat drinken. Op schotel B staan vier personen afgebeeld. Op de voorgrond een vrouw, een meisje en een jongen. Zij zijn hout aan het sprokkelen. Op de achtergrond een jager met een geweer over de schouder. De voorstelling is omkaderd door een sierrandje. Onder de voorstelling de tekst 'Sauve qui peut." Schotel C laat een voorstelling zien met drie personen; links in de voorstelling een vrouw en kind, rechts een man die een bloem/plant vasthoudt. Op schotel D een voorstelling van een groepje vrouwen. Links een vrouw die over een ezel heen leunt. Op de voorgrond twee manden met fruit. Rechts in de afbeelding een tent. Op de achtergrond een berglandschap met links een dorpje. Schotel E ten slotte toont een voorstelling, waarin twee personen; links een vrouw die een mand vasthoudt. In het midden een man die een mand in een roeibootje plaatst. Op de voorgrond een waterpartij met beplanting. Rechts op de achtergrond een kerk. Alle schoteltjes hebben een bewerkte rand.
Literatuur: - A. Polling, Maastrichtse Ceramiek (Lochem, 1980). - Vugt, Thijs van, "Verzet tegen kinderarbeid 19de eeuw. De werkplaats uit, de school in. Leren, rondlopen of werken? De fabrieken van Regout en het Boschstraatkwartier-Oost in Maastricht tussen 1829 en 1904 en kinderarbeid rond 1880", in: Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie, deel 63 (2009). - A. Polling, Maastrichtse ceramiek. Merken en dateringen, (De Tijdstroom Lochem/Poperinge 1980), p. 20 en 68. (P-140).

Identificatie
Titel
Vijf schoteltjes van porselein.
Objectnummer
FSM-2004-007
Objecttype
  • Schotels
    Algemene term voor open, ondiepe houder, die soms is voorzien van een deksel. De spiegel is enigszins dieper dan een blad.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000019221
Over
Onderwerpen
  • Landschappen
    Schilderij dat een landschap tot onderwerp heeft. In een landschap dat het hele beeld lijkt te beheersen, kan in de verte een minutieuze religieuze scène zijn geschilderd. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vlucht naar Egypte. De titel van het doek heeft dan betrekking op dit onderwerp.
Vervaardiging
Maker
  1. Petrus Regout
  2. Société Céramique
Datering
Materiaal
  • Porselein
    A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden

Reacties

  • Irene 3 maanden geleden

    Ter info: Regout Maastricht maakte in die tijd geen porselein, dus het materiaal is aardewerk. Mvg