Datering
Maker Onbekend

Letterlap met diverse alfabetten, strooifiguren en de jaartallen 1788 en 1789.

Letterlap. De doek heeft een zelfkant en drie zomen. De doek is van fijn linnen. Het borduurwerk is gemaakt in zijde. Driemaal een alfabet. Voorts losse letters en strooifiguren. Centraal een achthoek met daarbij de grote letters "RS". Verspreid over de lap nog 3 maal de letters "RS". aan weerszijden van de centrale achthoek: "17" / "89". Beneden, bij een stooifiguurtje het jaartal "1788".
De letters RS staan zeer waarschijnlijk voor Rigtie (Rigtje of Rikstje) Sjoerds, geboren op 13 september 1778 in Kubaard. Dochter van Sjoerd Martens en Botje Willems. Haar familie nam in 1811 de naam Beista aan. Ze trouwde op 04 augustus 1821 met Wouter Piers Hemstra uit Baard. Rigtje overleed op 12 oktober 1826. Schenkster kreeg de lap dan vermoedelijk via vererving in haar bezit. Haar moeder was Rigtje Goinga, een achterkleindochter van Rigtje Sjoerds Beista.

Identificatie
Titel
Letterlap met diverse alfabetten, strooifiguren en de jaartallen 1788 en 1789.
Objectnummer
FSM-2002-478
Objecttype
  • Letterlappen
  • Borduurwerk
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000018512
Werk
Hoogte
30 cm
Lengte
31 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
  • Zijde
    Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst voor haar productie is de zijderups (Bombyx mori), ze behoort tot de orde van de Lepidoptera of schubvleugeligen. Er zijn ook bepaalde spinnen die geschikt zijn voor de zijdeteelt. Terwijl de rupsen er hun cocon mee maken, weven spinnen er hun web van. De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor het vervaardigen van zijden stoffen. Ook deze stoffen worden aangeduid met de term zijde.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA