Datering
Maker Onbekend

Nettendrijver met boventouw van een visnet.

Nettendrijver. Kurk. Ovaal van vorm. Aan de drijver is nog een boventouw van een visnet bevestigd.
Gebruikt door zeilmaker A. Kelderhuis, werkzaam bij zeilmakerij M. de Vries te Lemmer

Identificatie
Titel
Nettendrijver met boventouw van een visnet.
Objectnummer
FSM-2001-048
Objecttype
 • Nettendrijvers
 • Netten
  Wordt gebruikt voor voorwerpen die bestaan uit ineengrijpende schikkingen van draden, koorden of touwen die zijn samengedraaid, geknoopt of geweven op regelmatige afstanden. Gebruik de term 'net (textiel)' voor open geweven stof gemaakt van twijn, sterke draad of garen, meestal van zijde, katoen, nylon of rayon, met fijne of grove mazen van vaste afmetingen, die wordt gebruikt om verschillende dingen te maken, van sluiers en garneersel op kleding tot tennisnetten en visnetten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017366
Over
Onderwerpen
 • Visserij
  Het beroepsmatig of als ontspanning vangen van vis. (AAT)
 • Zeilmakerijen
  Ruimten waar zeilen worden vervaardigd en onderhouden. (AAT)
 • Lemmer
Werk
Breedte
6 cm
Hoogte
4.5 cm
Lengte
8 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Kurk
  De buitenste schors van een eik, Quercus suber, die groeit in mediterrane landen. Kurk wordt gebruikt om onder andere stoppen voor flessen en drijflichamen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Touw
  Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden