Datering
Maker J. Schijfsma Joh.zn.

J. Schijfsma, Sneek-Woudsend - loddereindoosje, 1870.

Loddereindoosje. Cilindervormig. Zijden zijn geribbeld en slechts versierd met een hartje. Op de bovenzijde van het deksel acanthusloof- en arceerversieringen.
Johannes Schijfsma Joh.zn., geboren te Sneek op 4 okt. 1821 en aldaar overleden op 25 april 1903. Zoon van stamvader Johannes Jans Schijfsma (1793-1864) en Anna Sophia Kresner (1788-1845). Stichtte met zijn vader in 1847 de firma J. Schijfsma en zoon (1847-1853). Begon in 1848 een goud- en zilversmederij in Woudsend. Vertrok in 1854 naar Sneek en vestigde zich aan het Grootzand 68. hij trouwde op 9 maart 1848 met Anna Katrina Campen. Hij behield het bedrijf tot 1902 (op 15 febr. 1902 werden zijn meestertekens vernietigd). De zaak werd overgenomen door zijn zoon Johannes Henricus Schijfsma.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 7 jan. 1988. - Genealogische Aantekeningen familie Schijfsma door mevr. A.S.C. van Meurs-Schijfsma - Archief Fries Scheepvaart Museum.

Identificatie
Titel
J. Schijfsma, Sneek-Woudsend - loddereindoosje, 1870.
Objectnummer
FSM-1989-887
Objecttype
  • Loddereindoosjes
    Doosje met reukwerk. (Encyclo.nl)
  • Dozen
    Een doos is een afsluitbaar object waar iets in wordt opgeborgen of verpakt. Een doos bestaat meestal uit gevouwen karton, eventueel met lijm of plakband dichtgezet. In deze vorm heeft het vaak de vorm van een balk. Met een doos wordt meestal een grote kartonnen doos bedoeld, met geen andere functie dan verpakking of opslag. Voorbeelden zijn een verhuisdoos en een schoenendoos. Een ander soort doos is een tekendoos en is meestal van hout.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015534
Werk
Breedte
cm
Hoogte
5.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. J. Schijfsma Joh.zn.
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA