Datering
Maker Onbekend

Riganap.

Riganap. Gedraaid hout. Beschilderd in de kleuren rood, zwart en goud. Aan de buitenzijde banden en spiralen en aan de binnenzijde een stervorm en druppelvormen. De nap heeft een gekramde breuk, een deel van de wand is afgebroken geweest en er is een schroeiplek aan de binnenkant.
De nap is door vererving in de familie gebleven en stamt uit een zeevarende familie op Schiermonnikoog: -1- Schenkster mevr. Ninette (Nienke) Bakker (geboren 30 jan. 1916) dochter van -2- Jacob Bakker (1884-1978) en Grietje Onnes (1884-1968). Jacob Bakker was commissaris bij het loodswezen. Grietje Onnes is dochter van -3- Remke Onnes (1851-1923) en Wiegeltje Vil (1852-1945). Beiden waren afkomstig van Schiermonnikoog. Remke Onnes was gezagvoerder op een lichtschip. Een broer van hem, Piet, had een zoon Klaas. Hij is de schilder van het schilderij van het vergaan van een schip (G-106). Wiegeltje Vil is dochter van -4- Hendrik Douwe Vil, gezagvoerder te Schiermonnikoog. In de fotocollectie van het museum bevinden zich foto's van bovengenoemde personen. Riganappen en ander Rigawerk werden door zeelui gekocht in Riga en in andere havenplaatsen aan de Oostzee. Het gebied waar de nappen gemaakt werden lag rond Chockloma aan de Wolga. In de 17de eeuw begon daar de productie van nappen die gedraaid werden uit berken- of lindenhout. Ze werden beschilderd of gestempeld met bladvormige of geometrische versieringen. De belangrijkste kleuren zijn rood en zwart, aangevuld met goud, zilver of groen. Na vernissing werden de nappen gemoffeld (in de oven verhit). De naar Nederland meegenomen nappen werden gebruikt als siervoorwerp of als afwasbakje (dan voorzien van een koperen binnenbak).
literatuur: - Ingekomen Stukken 7 nov. 1994. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1994, p. 24

Identificatie
Titel
Riganap.
Objectnummer
FSM-1994-492
Objecttype
  • Riganappen
  • Rigawerk
  • Zeemanssouvenirs
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015082
Over
Onderwerpen
  • Rusland
  • Oostzee
Werk
Breedte
cm
Hoogte
8.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA