Datering
Maker H. Pander & zonen

Betimmering van het directiekantoor van de firma Oppedijk te Den Haag.

Betimmering van het directiekantoor van het filiaal Den Haag van houthandel Wed. W.J. Oppedijk te IJlst. De betimmering bestaat uit een lambrizering, bank, twee kasten, schoorsteenmantel, sleutelstukken, gordijnroeden en deur, etc. De ornamenten zijn grotendeels in zgn. Oud-Hollandse (neo-renaissance) stijl en voor een klein deel in Jugendstil. In de schoorsteenmantel en de deurpartij zijn 18de eeuwse Friese tegels verwerkt met respectievelijk springertjes en Bijbelse voorstellingen. Op de deur de tekst: 'Waak en Bid' en op een der kasten 'Denk er om! de concurrentie slaapt nooit'. Boven de spiegel in de schoorsteenmantel een gobelin met een voorstelling van een windhond. De bank is bekleed met origineel velours met waaiervormige motieven in Art Nouveau-stijl
De betimmering is afkomstig uit het filiaal aan de Noordwal 63-66 te Den Haag van houthandel weduwe W.J. Oppedijk te IJlst. Het filiaal werd in 1901 ingericht en in 1981 opgeheven. Het werd gereconstrueerd in het museum. De invloed van de architect H.P. Berlage op de kantoorinrichting is onmiskenbaar. Of er een architect bij de inrichting betrokken is geweest is niet bekend. Mogelijk zou de Leeuwarder architect H.H. Kramer de ontwerper kunnen zijn. Hij was geparenteerd aan de familie Oppedijk en bouwde in 1894 een huis in IJlst voor Wilhelm Carstens, firmant van de houthandel.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1981, pp. 21-22

Identificatie
Titel
Betimmering van het directiekantoor van de firma Oppedijk te Den Haag.
Objectnummer
FSM-1981-378
Objecttype
  • Betimmeringen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000014551
Over
Onderwerpen
  • Houthandelaren
  • IJlst
  • Den Haag
Werk
Breedte
cm
Hoogte
83.0 cm
Lengte
90.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. H. Pander & zonen
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA