Datering
Maker Onbekend

Een kopje van Chinees porselein, beschilderd in blauw en rood.

Kopje. Chinees porselein. Kleine vorm met verbrede bovenrand. Versierd met beschilderingen in onderglazuur blauw en bovengalzuur rood (oranje). Op de buitenkant een bladertak met rode bloemen en twee chinese figuren bij een tafel. Aan de binnenkant een rand met bloem- en bladertakken en op de bodem een bloem. Uit de rand ontbreken enkele scherven.
De schenkster is een dochter van H. Voordewind, in leven commissaris van politie te Amsterdam. Hij was eigenaar van de visaak Dolphijn. Zijn vader Tjerk Voordewind was schipper op de boeier Stavo van de familie Van Eijsinga.

Identificatie
Titel
Een kopje van Chinees porselein, beschilderd in blauw en rood.
Objectnummer
FSM-1998-189
Objecttype
 • Koppen
  Een kopje (of tas, maar dat wordt beschouwd als een gallicisme) is een stenen of porseleinen kom met een oor. Waarschijnlijk ontleend aan Laatlatijn cuppa ‘drinkbeker.(Wikipedia)
 • Serviezen
  Groepen van bij elkaar passende stellen tafelgerei om een maaltijd te serveren voor een aantal aanzittenden. (AAT-Ned)Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei (uitgezonderd het couvert) dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt, zoals borden en bekers. Met name in het verleden werd serviesgoed ook wel gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000014011
Werk
Breedte
cm
Hoogte
3.3 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Porselein
  A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
 • Aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden