Datering
Maker Onbekend

Scharnier voor een scheepsluik, gemaakt door scheepswerf J. Langenberg te Leeuwarden.

Messing scharnier voor een scheepsluik. Aan de nog ongepolijste binnenzijde is een zandstruktuur te herkennen. Dat wijst erop dat het scharnier in een zandvorm is gegoten.
Het scharnier is afkomstig van scheepswerf J. Langenberg te Leeuwarden. Hermanus Langenberg vestigde zich in 1815 te Nieuwebrug bij Heerenveen als scheepsbouwer. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Johannes Langenberg, die op zijn beurt werd opgevolgd door zijn twee zoons Johannes en Klaas. voor de derde zoon, Jan Langenberg, was geen plaats meer op de werf. Hij ging werken op scheepswerven in Amsterdam, Sliedrecht en Utrecht. In 1919 kwam hij werken in Leeuwarden op de werf van Molle van der Werf aan het Vliet. In 1920 nam Langenberg het bedrijf over. Er werden op de werf Langenberg zeiljachten gebouwd en motorboten. In 1925 kwam de zoon van Jan, Johannes Langenberg, werken op de werf. In de dertiger jaren profiteerde Langenberg van de nieuwe populariteit van de zeilsport: er werden vele nieuwe zeiljachten gebouwd. Ook werden er nu ijzeren schepen gebouwd. Na 1945 werden er geen nieuwe schepen meer gebouwd. Er werd alleen nog onderhoudswerk verricht. Vader Jan overleed in 1955. In 1963 werd het Vliet voor het waterverkeer gesloten en daarmee kwam ook een einde aan het bedrijf van Johannes Langenberg.
literatuur: - J.K. Kuipers 'De Jachtwerf J. Langenberg en zn. te Leeuwarden' in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1990, pp. 40-50.

Identificatie
Titel
Scharnier voor een scheepsluik, gemaakt door scheepswerf J. Langenberg te Leeuwarden.
Objectnummer
FSM-1989-093
Objecttype
  • Scharnieren
    Flexibele stukken stof, papier of ander materiaal die twee aparte delen bijeenvoegen en waarvan een of beide delen een draaiende beweging kunnen maken langs een enkele as. In boekbinden, geplaatst tussen de twee helften van een schutblad, waar het boek aan zijn kaft is bevestigd. Onderscheiden van 'verbindingen (verbindingsstukken)', de buigende buitenste voegen van de rug en kaft van boeken. (AAT)
  • Hang- en sluitwerk
    Alle onderdelen die nodig zijn voor het afhangen en sluiten van ramen, deuren, hekken e.d.. Hiertoe behoren gehengen, scharnieren, grendels en sloten. Meestal van metaal maar soms ook van hout, voorn. in de houtbouw. (Haslinghuis)
  • Scheepsbeslag
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013548
Werk
Breedte
6.3 cm
Hoogte
14.5 cm
Lengte
26.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Messing
    Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA