Datering
Maker P.F. Gosse

Kopergravure 't Geheim Committé der zaamgezwooren Oranje Friesen'.

Kopergravure met de titel ''t Geheim Committé der zaamgezworenen Oranje Friesen'. Voorstelling van een interieur met een aantal mensen. Bij hun hoofden hun namen. Bij een aantal komen ook spreuken uit hun mond. Spotprent op de Oranjegezinden in Friesland, vervaaardigd door Patriotten.
De prent gaat in tegen de politici die Willem V steunen, die het belang van het vaderland uit het oog verliest en slechts de belangen van Engeland dient. Het interieur is dan ook ingericht in Engelse stijl. Boven de deur hangt een eed van trouw aan de hertog van York. Willem V staat in de deuropening en heeft de premier Jhr. C. Bigot aan de leiband, waarop staat 'door list of geweld'. Bigot draagt een slaapmuts en een sjerp met daarop 'Roof van Weeuwen en Weezen'. Zijn benen zijn als die van een paard: hij vertrapt ermee de rechten en vrijheden van het Friese volk. Zo is ieder afgebeeld persoon weergegeven met bijtende en spottende teksten of aankleding. Bij de prent werd een gedrukte verklaring uitgegeven die echter bij dit exemplaar ontbreekt. De verklaring is afgedrukt in For Uwz Lân, Wyv en Bern.
literatuur: - Muller, Nederlandse Historieplaten, 4486: 'vuile spotprent op de Prinsgezinden ... zeer zeldzaam'. - F.R.H. Smit, Mijnheer de Friessche Patriot! De politieke pers in Friesland 1780-1787. in: W. bergsma e.a. (red.) For Uwz lân wyf en bern. De Patriottentijd in Friesland (Leeuwarden, 1987), pp. 114-116. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1966, p. 24

Identificatie
Titel
Kopergravure 't Geheim Committé der zaamgezwooren Oranje Friesen'.
Objectnummer
FSM-E-444
Objecttype
  • Kopergravures
    Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
  • Karikaturen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012805
Over
Onderwerpen
  • Patriotten
Werk
Breedte
cm
Hoogte
35.0 cm
Lengte
42.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. P.F. Gosse
Datering
Materiaal
  • Papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden