Datering
Maker Onbekend

Kogelpot, gevonden in IJlst, waar een een lokale pottenbakker aktief was.

Kogelpot. Donker-grijs aardewerk, inheems. Met horizontale borstelstreek.
De pot is in 1912 gevonden bij graafwerkzaamheden ten behoeve van de bouw van de fabriek van Nooitgedagt te IJlst. Er kwam toen een grote hoeveelheid kogelpotten-aardewerk naar boven. Het is zeer aannemelijk dat er in IJlst een pottenbakker aktief is geweest. Zijn werk lijkt veel op het in Pingsdorf (Duitsland) gemaakte aardewerk (tuitpotten, kogelpotten, vazen), dat ook in Friesland veel aftrek vond. Vandaar dat het aardewerk uit IJlst door sommige auteurs wordt gekenschetst als 'Pingsdorf imitatie'. De vondst van de restanten van de Ijlster pottenbakker was de eerste in zijn soort.
literatuur: - J.G.N. Renaud, Middeleeuwse Ceramiek (Den Haag, 1976), pp. 11-12, 32 en 34 - Sneeker Nieuwsblad 10 april 1953 - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1953

Identificatie
Titel
Kogelpot, gevonden in IJlst, waar een een lokale pottenbakker aktief was.
Objectnummer
FSM-L-068
Objecttype
  • Kogelpotten
    Kogelpot aardewerk is een verzamelnaam voor een grote groep handgevormd aardewerk uit de periode ca. 750-1400. Er is een grote variatie in baksels. Zowel oxiderende als reducerende baksels komen voor. De magering bestaat uit steengruis, zand of schelpgruis, waaraan in sommige gevallen andere mageringsmiddelen, zoals potgruis, zijn toegevoegd. Bolvormige potten zijn de meest voorkomende vorm (zgn. kogelpotten). Er is een grote variatie in grootte en randvormen. Deze laatsten weerspiegelen regionale typochrologische ontwikkelingen. Verder komen onder andere grapen, bakjes, schaaltjes, steelpannetjes en comforen voor. Het tijdstip van verdwijnen verschilt per regio. Zo blijft het materiaal in Noord Nederland langer in gebruik dan in andere delen van het land.
  • Potten
    Houders in allerlei grootte en vorm, maar meestal rond, hoofdzakelijk gebruikt voor huishoudelijke doeleinden. Ze zijn er ook van metaal. (AAT-Ned)
  • Bodemvondsten
    Bodemvondsten zijn archeologische vondsten te land, in tegenstelling tot archeologische vondsten onderwater. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012731
Over
Onderwerpen
  • IJlst
Werk
Breedte
cm
Hoogte
13.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA