Datering
Maker H. Hooykaas

H. Hooykaas, Schoonhoven - etagèrezilver, voorstellende een mandje.

Etagèrezilver in de vorm van een hengselmandje, versierd met bloemmotieven.
H. Kooykaas te Schoonhoven gebruikte het meesterteken Koonings II 4485 van 1906-1924. De schenkster woonde met haar zuster in Eefde in een huis met de naam 'Kleinzand', genoemd naar de gracht in Sneek, waaraan hun ouders hadden gewoond.
literatuur: - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1963, p. 13

Identificatie
Titel
H. Hooykaas, Schoonhoven - etagèrezilver, voorstellende een mandje.
Objectnummer
FSM-Z-046
Objecttype
 • Etagèrezilver
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012230
Over
Onderwerpen
 • Manden
  Bak gemaakt van gevlochten rotan of tenen voorzien van een handvat. (ABR)Tenen mandEen mand is een gevlochten object, ook wel korf genoemd, en soms voorzien van oren of hengsel om ze gemakkelijker te kunnen dragen en dient om iets in te doen. De mand is daarbij van alle kanten behalve de bovenkant afgesloten. Die kan soms gedicht worden met een deksel. Van oudsher zijn wilgentenen, stro, gras, rotan, pitriet en houtspanen populaire materialen om manden van te maken. Tegenwoordig worden ook papier, metaaldraad en kunststoffen gebruikt.
 • Korven
  Krommer die vlak en zijden verbond, naar het Latijnse woord curvus.Korf is de benaming voor een paar houten spanten/krommers tegenover elkaar.
Werk
Breedte
1.7 cm
Hoogte
2.9 cm
Lengte
4.1 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. H. Hooykaas
Datering
Materiaal
 • Zilver
  Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA