Datering
Maker Onbekend

Zilveren beursbeugel met zijde beurs.

Zilveren beursje met voering van zijde. Op de voorzijde een gegraveerde voorstelling van een ruïne aan een meer. Op de achterzijde gegraveerde geometrische versieringen.
De schenkster woonde met haar zuster in Eefde in een huis met de naam 'Kleinzand', genoemd naar de gracht in Sneek, waaraan hun ouders hadden gewoond.
literatuur: - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1963, p. 13

Identificatie
Titel
Zilveren beursbeugel met zijde beurs.
Objectnummer
FSM-Z-051
Objecttype
  • Beursbeugels
  • Tentoonstellingen
    Een tentoonstelling is het tonen van voorwerpen aan het publiek.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011476
Werk
Breedte
5.1 cm
Hoogte
1.7 cm
Lengte
6.7 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
  • Zijde
    Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst voor haar productie is de zijderups (Bombyx mori), ze behoort tot de orde van de Lepidoptera of schubvleugeligen. Er zijn ook bepaalde spinnen die geschikt zijn voor de zijdeteelt. Terwijl de rupsen er hun cocon mee maken, weven spinnen er hun web van. De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor het vervaardigen van zijden stoffen. Ook deze stoffen worden aangeduid met de term zijde.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden