Datering
Maker Onbekend

Blok.

Blok. Peervormig. Geen schijf maar wel een houten nagel. Geen beslag (dus ook geen haak en geen hondsvot), maar in de kop van het blok een gat, evenwijdig aan de as, waardoor een touw gesplitst kan worden.
De herkomst van het blok is niet bekend.

Identificatie
Titel
Blok.
Objectnummer
FSM-J-324
Objecttype
  • Blokken
    Blokken is het aan elkaar kleven van tegen elkaar liggende windingen van een band.
  • Tuigage
    Alles wat dient om een schip op te tuigen, het rondhout, touwwerk en de zeilen van een schip. Wordt ook wel want genoemd.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010966
Werk
Breedte
4.2 cm
Hoogte
17.5 cm
Lengte
6.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden