Datering
Maker Onbekend

Doosje met smetlijn, gebruikt door schilders om een werkstreep te maken.

Doosje met smetlijn. Gebruikt door huisschilder om er een zwarte werkstreep mee te trekken.
De smetlijn is afkomstig van de familie Zietsma te Nijland, een aantal generaties huis- en rijtuigschilders: - Jouke Klazes Zietsma (geboren 1822) - Ulbe Joukes Zietsma (1864-1931) - Epeus Gerardus Ulbes Zietsma (1891-1971) - Jouke Ulbes Zietsma (1889-1968)
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1973-1974, p. 33-34 - Sneeker Nieuwsblad 17 juni 1974

Identificatie
Titel
Doosje met smetlijn, gebruikt door schilders om een werkstreep te maken.
Objectnummer
FSM-J-266-P
Objecttype
  • Schildersgereedschap
    Schildergereedschappen zijn bijvoorbeeld kwasten, penselen, paletten, paletmessen, spantangen en nietpistolen. Een schildersezel is een in hoogte verstelbaar werktuig, waarop de kunstschilder zijn werkstuk kan plaatsen. Atelierezels zijn meestal zwaar uitgevoerd voor de standvastigheid, voorzien van kleine wieltjes en een verstelmechanisme. Veldezels, die bedoeld zijn voor het schilderen in de buitenlucht, zijn vaak driebenig, lichtgebouwd en inschuifbaar en inklapbaar. Voor de ambachtelijk schilder zijn er gereedschappen als kwasten, schuurpapier, roller en plamuurmes enz.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010918
Over
Onderwerpen
  • Huisschilders
    Zij die een laag verf aanbrengen op de oppervlakte van zaken als muren, meubels of voertuigen. (AAT)
  • Nijland
Werk
Breedte
3.2 cm
Hoogte
2.0 cm
Lengte
15.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Materiaal
  • Touw
    Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden