Datering
Maker Onbekend

Wimpel van de K.Z.V.S. te Sneek.

Wimpel. Geel en zwart met in het midden een afbeelding van een zeilende boeier. Vlag van Zeilvereniging Sneek. Versierd met koperen knopen met afbeelding van een boeier, met een geëmailleerd insigne en een pet embleem.
Roelof Johannes Gorter (1872-1941), de echtgenoot van de schenkster, was van 1908-1912 penningmeester van de K.Z.V.S.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 14 juli 1950

Identificatie
Titel
Wimpel van de K.Z.V.S. te Sneek.
Objectnummer
FSM-X-107
Objecttype
 • Zeilverenigingswimpels
 • Wimpels
  Een wimpel is een smalle strook stof, die aan een vlaggenmast wordt bevestigd en die geheel zelfstandig boven in de mast, of anders direct boven de vlag komt te hangen. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010725
Over
Onderwerpen
 • Boeiers
  Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.
 • Sneek
Werk
Breedte
37.0 cm
Hoogte
cm
Lengte
85.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden