Datering
Maker Onbekend

Reischaaf, versierd met jaartal in een cartouche: 1748.

Reischaaf. Met rijk versierde handgrepen: krullend van vorm en op de handgrepen houtsnijwerk (krullen, spiralen en rosetten). In een cartouche is het jaartal 1748 uitgesneden. Een vervaardigersmerk is niet te vinden. Beitel en wig zijn niet origineel.
De greep is bevestigd met een dubbele zwalustaart en dat detail doet vermoeden dat Frans Moret uit Amsterdam de schaaf heeft gemaakt. Het ontbreken van het merk kan verklaard worden door het jaar waarin de schaaf werd gemaakt: 1748. Frans Moret was namelijk de opvolger van Hermanus Rademaker. Die werd op 17 maart 1749 begraven. Het kan zijn dat Moret in 1748 het bedrijf al had overgenomen en dat hij nog niet zijn eigen merk gebruikte. De reischaaf is afkomstig uit Poppenwier.
literatuur: - G. van der Sterre, Onderzoek van de schaven van het Fries Scheepvaart Museum te Sneek (Leiderdorp, z.j.) - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1955 - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Reischaaf, versierd met jaartal in een cartouche: 1748.
Objectnummer
FSM-N-019
Objecttype
  • Reischaven
    Deze is langer en zwaarder dan de voorloper, terwijl de beitel altijd van een keerbeitel voorzien is. Hij dient voor het zuiver recht en vlak afwerken na de bewerking met de voorloper. Die bewerking noemt men recht strijken, reien of vlakken. Het schaafblok is voorzien van een ijzeren kopnagel op het bovenvlak tussen bek en voorzijde, waarop met een hamer geslagen kan worden. Op die manier kan de beitel zoeter gesteld of los geslagen worden. Bij oudere reischaven loopt het blok achter de bek naar achteren iets dunner uit. Ook met pokhouten zool. De lengte is 70 cm tot 1,10 m, afhankelijk van de breedte van de beitel die 2 1/4, 2 3/8 of 2 J/2 bedraagt. De naam wordt ook wel eens als rijschaaf geschreven, maar dat is foutief. Een kleine reischaaf wordt ook strijkblok genoemd, niet te verwarren met het strijkblok dat bij het vijlen van zagen wordt gebruikt.
  • Schaven
    Gereedschap dat wordt gebruikt om het oppervlak van hout glad en egaal te maken door er houtkrullen af te schaven. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010240
Werk
Breedte
8.0 cm
Hoogte
14.0 cm
Lengte
77.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Beukenhout
    Beukenhout is het hout van de beukenboom (Fagus sylvatica). Het is een vaste, vrij harde, maar weinig weersbestendige houtsoort, bleekbruin van kleur met donkerbruine spiegels, onderhevig aan trekken. Deze houtsoort is wel bruikbaar voor gereedschap en niet geschikt voor funderingshout. Het hout is een belangrijke brandstof voor glasovens. (Haslinghuis)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden