Datering
Maker Onbekend

Roerleeuw, afkomstig van een ijzeren tjalk.

Roerleeuw. Verguld, met gekleurde ogen en bek. Geplaatst op een plank, waarvan de voorzijde is versierd met inkervingen.
De roerleeuw is afkomstig van de tjalk Eben Haëzer. Waarschijnlijk was de Eben Haëzer één van de eerste ijzeren tjalken, gebouwd in 1898 op de werf Prins te Zwartsluis. De tjalk werd in 1934 gekocht bij een sloperij in Hendrik Ido Ambacht en verbouwd tot woonschip. Het was ten tijde van verwerving gelegen aan het jaagpad te Amsterdam.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 2 juni 1953. - Catalogus scheepssier, Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1991, nr. 76 - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1953

Identificatie
Titel
Roerleeuw, afkomstig van een ijzeren tjalk.
Objectnummer
FSM-J-111
Objecttype
  • Roerleeuwen
    Roerbleedje, in de vorm van een leeuw, op diverse rond- of platbodem jachten. (De Binnenvaart)
  • Roersier
  • Scheepssier
    Al datgeen aan boord van een schip dat mooier gemaakt is dan strikt noodzakelijk is of dat voornamelijk voor het mooi aangebracht is. (De Binnenvaart)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010238
Over
Onderwerpen
  • Tjalken
    Van origine Nederlands rondgebouwd, gestrekt vrachtscheepje met volle boegen, sterk gekromde kimmen, vlakke bodem en geringe diepgang. Bestemd voor het vervoer van goederen door binnenwateren en soms kustvaart. (AAT)Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.
Werk
Breedte
15.0 cm
Hoogte
30.0 cm
Lengte
76.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Grenenhout
    Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden