Datering
Maker Onbekend

Nijptang.

Nijptang. De bekken van de tang staan niet recht tegenoverelkaar. Een van de benen is aan het einde platgesmeed en is daar gesplitst: een spijkertrekker.
De herkomst van de nijptang is niet bekend.
literatuur: - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Nijptang.
Objectnummer
FSM-P-063
Objecttype
  • Nijptangen
    Nijptangen zijn tangen met scherpe bekken die hoofdzakelijk gebruikt worden bij het koud bewerken van metalen, zoals het afknijpen van draad.
  • Tangen
    Diverse gereedschappen die worden gebruikt om voorwerpen vast te pakken. Ze bestaan meestal uit twee stukken metaal die aan één uiteinde, of iets van het uiteinde, aan elkaar zijn bevestigd door middel van een draaipen of veer, zodat ze twee kaken vormen waarmee iets kan worden vastgepakt. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010136
Werk
Breedte
4.5 cm
Hoogte
cm
Lengte
21.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA