Datering
Maker Onbekend

Lijmijzer.

Lijmijzer. Rechthoekig stuk metaal aan een steel met ring.
Het lijmijzer werd gebruikt voor het fineren van hout. De herkomst van het lijmijzer is niet bekend.
literatuur: - P. Hogervorst, Gereedschapsleer voor meubelmakers (Rotterdam, 1951) p. 48-49. - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Lijmijzer.
Objectnummer
FSM-P-053
Objecttype
  • Lijmtangen
    Een lijmtang of - schroef is een gereedschap van hout of metaal om planken en houtverbindingen bij het lijmen tegen elkaar te klemmen. Oorspronkelijk meestal van beukenhout. Bestaat uit twee evenwijdige regels waartussen aan één zijde een verticale stijl is aangebracht. Om de toch relatief grote krachten op te vangen, is tussen het bovenste en onderste vaste deel van de tang een ijzeren staafje aangebracht in een gleuf in het stijltje. De staaf is boven en onder vast aangeschroefd. In het vrije einde van de onderste regel draait een pen met houtenschroef, waarmee de te lijmen verbinding kan worden vastgeklemd. Grote lijmschroeven hebben soms twee verbindingsstangen. Bij te grote kracht kan de houten schroefpen breken. De spanwijdte tussen de beide horizontale delen is van 8 tot 36 cm en wellicht meer. Sedert de tweede helft van de 19de eeuw zijn er ook lijmtangen van ijzer. Het aan te schroeven deel kan langs een ijzeren staaf verschoven worden. Aan de beide smalle zijden zijn ribbels aangebracht waarop het onderste dwarse deel van de tang zich vast kan klemmen.
  • Klemgereedschap
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000009338
Werk
Breedte
8.0 cm
Hoogte
cm
Lengte
66.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA