Datering
Maker Onbekend

Kogelpot, gevonden in de Grote Kerkstraat te Sneek.

Kogelpot.
De kogelpot is in 1948 gevonden op 1,80 m. diepte bij het graven van een rioleringssleuf in de Grote Kerkstraat te Sneek.

Identificatie
Titel
Kogelpot, gevonden in de Grote Kerkstraat te Sneek.
Objectnummer
FSM-L-134
Objecttype
 • Kogelpotten
  Kogelpot aardewerk is een verzamelnaam voor een grote groep handgevormd aardewerk uit de periode ca. 750-1400. Er is een grote variatie in baksels. Zowel oxiderende als reducerende baksels komen voor. De magering bestaat uit steengruis, zand of schelpgruis, waaraan in sommige gevallen andere mageringsmiddelen, zoals potgruis, zijn toegevoegd. Bolvormige potten zijn de meest voorkomende vorm (zgn. kogelpotten). Er is een grote variatie in grootte en randvormen. Deze laatsten weerspiegelen regionale typochrologische ontwikkelingen. Verder komen onder andere grapen, bakjes, schaaltjes, steelpannetjes en comforen voor. Het tijdstip van verdwijnen verschilt per regio. Zo blijft het materiaal in Noord Nederland langer in gebruik dan in andere delen van het land.
 • Potten
  Houders in allerlei grootte en vorm, maar meestal rond, hoofdzakelijk gebruikt voor huishoudelijke doeleinden. Ze zijn er ook van metaal. (AAT-Ned)
 • Bodemvondsten
  Bodemvondsten zijn archeologische vondsten te land, in tegenstelling tot archeologische vondsten onderwater. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000009315
Over
Onderwerpen
 • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
5.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA