Datering
Maker P. & S. Dijkstra

Huls van een Engelse granaat met afbeelding van de Waterpoort.

Huls van een Engels granaat. Met graveerwerk versierd: boven en onder twee palmetranden en daar tussenin een afbeelding van de Waterpoort te Sneek. Boven deze afbeelding de tekst '15 april 1945' en eronder 'SNEEK BEVRIJD'. Op de andere kant, omgeven door gestippelde krullen '27 JULI 1945'. De bovenrand is geschulpt.
De granaat is van Britse makelij. Na de bevrijding bewerkte koperslagerij Dijkstra uit Sneek de hulzen van deze granaten als herinnering aan de Bevrijding. Koper was in en vlak na de oorlog moeilijk verkrijgbaar. Deze granaathuls is op 27 juli 1945 door Wiebe Lolles Nauta (geboren Elahuizen 31 aug. 1897, overleden Sneek 1964) gegeven aan zijn toenmalige vrouw H. Nauta-Brinks (Wiebe Nauta is drie maal getrouwd geweest), die op die dag haar verjaardag vierde. In 1914 startte koperslager Klaas Dijkstra (1895-1969) in zijn ouderlijk huis in de Kloosterdwarsstraat een eigen atelier. Hij had zijn ervaring opgedaan bij de bekende zilversmid Thijs de Haas. Het bedrijf groeide snel en het personeelsbestand groeide naar 22 personen waaronder zijn broers, zuster en vader. Een belangrijke klant was Douwe Egberts, die producten van Dijkstra aanbood voor koffie- en theepunten. Deze voorwerpen werden gemerkt als “Friesche Koper Kunst” waardoor zij te onderscheiden waren van de in opdracht vervaardigde stukken. In 1929 kelderde de economie en daarmee de vraag naar koperen luxe-artikelen. Ook Douwe Egberts nam geen producten meer af. Klaas verliet het bedrijf en zijn broers Piet (1896-1966)en Sander (1901-1940) Dijkstra namen in 1937 het afgeslankte bedrijf over. Zij merkten hun voorwerpen met het merk “P&S Dijkstra” Na de dood van Sander in 1940 ging Piet Dijkstra verder met de uit het eigen bedrijf afkomstige ciseleur Hendrik Ferwerda. In 1944 kwam Jan Dijkstra (1928-2005) in dienst bij zijn vader Piet. Later nam hij de zaak over. Jaarlijks werd er o.a. door hem een koperen koekepan gemaakt voor de Sneker Panschipper.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1995, p. 30-31

Identificatie
Titel
Huls van een Engelse granaat met afbeelding van de Waterpoort.
Objectnummer
FSM-1995-502
Objecttype
 • Vazen
  Relatief hoge houders met een smalle opening, voornamelijk bestemd om een of meerdere knoppen of bloemen in te zetten.
 • Granaten
  Langwerpig en spits (ogiefvormig), vroeger ook wel bolvormig geschutprojectiel van ijzer of staal, gevuld met springstof of andere strijdmiddelen en ontstoken door middel van een buis. (Stichting Menno van Coehoorn)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008543
Over
Onderwerpen
 • Waterpoort
  Een waterpoort is een uit één of meer bogen bestaande poort over een rivier, kanaal of haven, aan weerszijden voorzien van torens, dienende om door een valhek of andere middelen de doorvaart te verhinderen.
 • Bevrijding
 • Tweede Wereldoorlog
  Periode tussen 1940 en 1945 waarin Nederland bezet is door het Duitse leger, er in Nederland gevochten wordt en verzetsacties worden gepleegd.
 • Sneek
Werk
Hoogte
29.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. P. & S. Dijkstra
Datering
Materiaal
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden