Datering
Maker Onbekend

Brandweerstok van Sneek.

Brandweerstok van Sneek. Versierd met goudkleurige knop en geprofileerde randen (zwart en goud). Tussen twee randen een rechthoekig blok. Daarop afgebeeld het wapen van Sneek en de tekst 'Spuit / no. 1 / Sneek'. Alleen de letters van 'No. 1' lijken origineel te zijn, de andere zijn later aangebracht.
De stok komt uit het bezit van brandmeester Geert Steven Ruiter, smid aan de Oosterdijk te Sneek.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1992, p. 26

Identificatie
Titel
Brandweerstok van Sneek.
Objectnummer
FSM-1992-048
Objecttype
 • Brandweerstokken
 • Stokken
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000007893
Over
Onderwerpen
 • Heraldiek
  Kennisgebied waarin men zich bezighoudt met familiewapens, inclusief hun afbeelding en gebruik, het vaststellen van wie het recht heeft deze te dragen, de genealogie van families met een eigen wapen en het behoud en de interpretatie van heraldische documenten. (AAT)
 • Brandweer
  De discipline van het blussen of het beperken van de verspreiding van branden, zoals uitgevoerd door leden van organisaties die voor dit doel zijn opgeleid en getraind. (AAT)The discipline of extinguishing or limiting the spread of fires, as performed by members of organizations dedicated and trained for this purpose. (AAT)
 • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
88.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden