Datering
Maker Frisia

Een paar kunstrijschaatsen met bruine leren schoenen.

Een paar kunstrijschaatsen, schoonrijders, gemonteerd op hoge bruine-leren, laarzen. Met plastic schaatsbeschermers.
'Godfrin' was een merk dat werd gebruikt door schaatsenfabriek Frisia van K.E. de Vries te IJlst. Klaas Eeltje de Vries (1861-1935) was timmermansknecht en maakte schaatshouten voor verschillende schaatsenmakerijen (J. Nooitgedagt en Cornelis Faber te IJlst, A.W. Nauta te Heeg, etc.). Samen met zijn zoon Willem (1902-1962) richtte hij in 1922 een zelfstandige schaatsenfabriek op. Ze voorzagen hun schaatsen van het gedeponeerde merk FRISIA. Naast schaatsen maakten ze er ook ander houtwerk. Ze maakten rond de 10.000 schaatsen per jaar. Rond 1960 nam zoon Eeltje (1931 - ) het bedrijf van Willem de Vries over. De fabriek bleef produceren tot 1987.
literatuur: - W. Blauw (e.a.) Friese schaatsenmakers (Franeker, 1994) p. 143.

Identificatie
Titel
Een paar kunstrijschaatsen met bruine leren schoenen.
Objectnummer
FSM-1989-599
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000006551
Werk
Breedte
cm
Hoogte
31.0 cm
Lengte
30.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Frisia
Datering
Materiaal
  • Leer
    Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.
  • Staal
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA