Datering
Maker Hotse Nijdam

Een paar Friese schaatsen van het merk H. Nijdam, Akkrum.

Een paar Friese schaatsen.
Hotse Nijdam (1866-1937) begon rond 1900 een zelfstandig timmerbedrijf in IJlst. Hij maakte als nevenaktiviteit schaatshouten voor J. Nooitgedagt aldaar. In 1917 verhuisde hij naar Jirnsum, in 1918 naar Akkrum. Ook daar was hij timmerman en maakte hij schaatshouten. Deze laatste aktiviteit werd steeds meer hoofdzaak. Hij bracht ook zelf schaatsen op de markt. Deze waren voorzien van ijzers van P.S. Zwart uit Wergea en anderen. Na zijn dood in 1937 zet zijn vrouw Pietje Nijdam-de Boer de zaak voort met haar zoons Klaas en Siemen. Hun broer Jan was in 1934 al een eigen schaatsenmakerij begonnen in Akkrum.
literatuur: - W. Blauw (e.a.) Friese schaatsenmakers (Franeker, 1994) p. 74.

Identificatie
Titel
Een paar Friese schaatsen van het merk H. Nijdam, Akkrum.
Objectnummer
FSM-1988-080
Objecttype
 • Friese schaatsen
 • Schaatsen
  Gebruiksvoorwerpen ieder bestaande uit een langwerpig, geslepen ijzer, bevestigd in een houten of metalen voetrust die met banden of riemen onder de voet wordt vastgemaakt of met een schoen één geheel vormt, waarmee men zich over het ijs voort kan bewegen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000005284
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
41.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Hotse Nijdam
Datering
Materiaal
 • Beukenhout
  Beukenhout is het hout van de beukenboom (Fagus sylvatica). Het is een vaste, vrij harde, maar weinig weersbestendige houtsoort, bleekbruin van kleur met donkerbruine spiegels, onderhevig aan trekken. Deze houtsoort is wel bruikbaar voor gereedschap en niet geschikt voor funderingshout. Het hout is een belangrijke brandstof voor glasovens. (Haslinghuis)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Staal
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden