Datering
Maker Onbekend

Zeis, gebruikt door Tjibbe Sjoerd van der Veen, bij het snijden van riet

Zeis. Kort model.
De sikkel is gebruikt bij het snijden van riet door Tjibbe Sjoerd van der Veen (geboren 1925, overleden 2007). Hij sneed riet in de rietlanden van Abbega, Wolsum, Witmarsum, Lollum en Waaksens. Het riet werd gebonden in bosjes van 30 cm. dikte. Het werd verkocht per 'fiem' of per 'foer'.

Identificatie
Titel
Zeis, gebruikt door Tjibbe Sjoerd van der Veen, bij het snijden van riet
Objectnummer
FSM-1988-036
Objecttype
 • Zeisen
  Werktuigen die worden gebruikt om gras, graan of andere gewassen te maaien, samengesteld uit een lang gebogen blad dat onder een hoek is bevestigd aan een lange steel. (AAT-Ned)
 • Boerengereedschap
  Uitrusting en gereedschap dat wordt gebruikt in het landbouw-, tuinbouw- en veehoudersbedrijf.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000005241
Werk
Breedte
cm
Hoogte
57.0 cm
Lengte
27.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Staal
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA