Datering
Maker Onbekend

Wit lijfje met vierkante hals, zonder mouwen.

Wit lijfje, vierkante hals. Geen mouwen. Sluiting: voor, vijf paarlemoeren knopen en een drukknoop. In de taille een snoerkoord.

Identificatie
Titel
Wit lijfje met vierkante hals, zonder mouwen.
Objectnummer
FSM-1987-283
Objecttype
  • Lijfjes
    Een lijfje is een kledingstuk voor vrouwen. Het kan verwijzen naar een historisch kledingstuk dat vrouwen van de 16e tot en met de 18e eeuw droegen. Dat kledingstuk bestond uit twee delen die met veters rond de romp werden gespannen. Het lijfje – corselet[noot 1] in het Frans, bodice in het Engels – reikte van de schouders tot de heupen. Het had geen mouwen en had een relatief diepe halsuitsnijding. In tegenstelling tot een korset, dat een gelijkaardige opbouw kent, werd een lijfje steeds als bovenkleding gedragen. (Wikipedia)
  • Kleding
    Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000005131
Werk
Breedte
cm
Hoogte
39.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA