Datering
Maker Onbekend

Laken en twee slopen. Versierd met borduurwerk.

Laken en twee slopen. Het laken bestaat uit twee met kant aan elkaar genaaide delen. In kruissteek geborduurd: herten, levensboom, zwanen, de initialen B en A en in twee cartouches: ANNO 1784. De slopen het randen van kant en zijn met borduurwerk versierd: levensboom, vogels, 'BA' en '1887'. Het linnen is vergeeld en de kantranden zijn ernstig beschadigd.
Het laken is zeer waarschijnlijk afkomstig van Beike Piers Annema (geboren Uitwellingerga oktober 1761, overleden Goënga 10 feb 1841), de tweede vrouw van Anne Hettes Hettema (die eerder getrouwd was met Sieuwke Gerrolts. De zoon van Anne en Beike was Hette Annes Hettema (geboren Goënga 28 mrt 1799, overleden 23 sep. 1874). Hij trouwde met Yke Haayes Punter. Hun zoon Annes Hettes Hettema (geboren Goënga 26 juni 1839, overleden 1 dec 1887) trouwde met Sijke Wytzes Kooistra, en hertrouwde met Grietje Pieters van der Wier. Hun dochter Beike Annes Hettema (geboren Goënga 5 sep 1872, overlden Stiens 16 juni 1950) trouwde met Dirk Joukes Miedema. Hun dochter Anne Miedema trouwde met Doede Binnema, de ouders van de schenker.

Identificatie
Titel
Laken en twee slopen. Versierd met borduurwerk.
Objectnummer
FSM-1980-161
Objecttype
 • Lakens
  Een laken is beddengoed dat wordt gebruikt als er onder een deken wordt geslapen. (Wikipedia)
 • Slopen
 • Beddegoed
  Op het beddengoed in kloosters, pastorieën en huizen van gelovigen werden soms religieuze symbolen geborduurd. Ook ander huisraad droeg deze symbolen. (Religieus Erfgoedthesaurus)Textilia waarmee bedden worden opgemaakt.(AAT-Ned.)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000001813
Werk
Breedte
cm
Hoogte
150.0 cm
Lengte
230.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • Kant
  Verwijst naar fijn, decoratief ajourwerk in textiel, gemaakt door draden van linnen, katoen, zijde, haar, metaal of een andere vezel in lussen te leggen, in te rijgen, samen te draaien of te vervlechten om ontwerpen of patronen te vormen. Bij het maken van kant wordt gewerkt met een naald of met klossen. Het toevoegen van borduursels is niet ongewoon. Modern kant kan machinaal zijn vervaardigd. Ajourstoffen die op een weefgetouw zijn gemaakt en decoratief ajourbreiwerk worden doorgaans niet als kant geclassificeerd. Kant is vaak wit of effen van kleur. Echt kant ontstond in de veertiende eeuw in Europa en het Midden-Oosten, hoewel oude culturen bekend waren met gedecoreerde ajourstoffen, waaronder de Egyptische cultuur. Kant is te gebruiken als rand, boord of inzetstuk voor linnengoed of apparels. Ook wordt het samengevoegd tot grotere stukken textiel en dan gebruikt als voorhang, draperie, apparel of iets anders. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden