Datering
Maker Onbekend

Betakelingsijzer voor het omwoelen van staaldraad. In etui van canvas.

Betakelingsijzer. Metalen spoel met straaldraad. De spoel past op een houder waarin hij kan rollen. In de houder twee gaten waardoor de betakelingsdraad (woeling) loopt. Spoel en houder worden bewaard in een etui van bruin canvas, waarin ook nog een los eindje staaldraad en twee metalen kousen worden bewaard.
Het betakelingsijzer werd gebruikt door Jan Poelstra, de vader van de schenker, die werkte in het baggerbedrijf. Het ijzer werd gebruikt voor het betakelen van staalkabels. Betakelen is het omwoelen van kabel met dunner draad (in dit geval staaldraad). Daarbij werd één eind vast gezet in een bankschroef en het andere eind om de middel. Met de klos werd dat einde omwoeld. Dat gebeurd met name bij splitsen en bij het aanbrengen van kousen. Ook wel een kleedkuil genoemd.
Schenker Romke Poelstra (1930-1999) was werkzaam bij de mast- en blokmakerij van Sybren Kuipers aan de Eerste Oosterkade te Sneek. Van 1980 tot en met 1991 was hij conciërge in het Fries Scheepvaart Museum.

Identificatie
Titel
Betakelingsijzer voor het omwoelen van staaldraad. In etui van canvas.
Objectnummer
FSM-1998-353
Objecttype
 • Betakelingsijzers
 • Schiemansgereedschap
  Speciaal gereedschap dat wordt gebruikt bij het knopen, splitsen enz. van touwwerk aan boord van schepen.
 • Zeilkousen
  Versterking van een gat in zeildoek. Tegenwoordig gebruikt men daarvoor een messing bus met tegenring, die met een stempel in het gat geslagen wordt. Vroeger maakte men een trens rond een ring van garen of kleine grommer. (De Binnenvaart)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000001768
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Staal
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA