Vorige Ambacht in dracht 4 / 7 Volgende
Datering
Maker Roel van Tour

Wie heeft dat toch zo bedacht? - Het zetten van de Marker kap

Het zetten van de Marker kap wordt gedemonstreerd door Aaltje de Waart. Onderdeel van de serie 'Ambacht in Dracht' in opdracht van het Netwerk Zuiderzeecollectie.

Identificatie
Titel
Wie heeft dat toch zo bedacht? - Het zetten van de Marker kap
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-audiovisuals-100000210
Over
Onderwerpen
  • Kap (hoofdbedekking)
    Stevige witte hoofdbedekking waarop de sluier met spelden werd vastgezet. De kap bedekte veelal de zijkanten van het hoofd om een gerichte blik te bewerkstelligen en afleiding te vermijden. Onder de kap beschermde een onderkapje het hoofd tegen de harde kap. Bij de aanpassing van de kloosterkleding in de vrouwenkloosters aan modernere tijden werd de kap wel vervangen door een mutsje met korte sluier. Vlaams: nonnenkap.
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Duur
00:06:59
Afmetingen
video
Genre
documentaire
Fysiek medium
audiovisueel materiaal
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Roel van Tour (camera)
  2. Rosalie Sloof (onderzoeker)
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden