Vorige Leer van Vis 9 / 10 Volgende
Datering

Sabel met gevest van haaienleer

Identificatie
Titel
Sabel met gevest van haaienleer
Objectnummer
AH0842-nzzc
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
 • steekwapen
  Met de hand bediend wapen waarvan de snede of de punt van de kling in de tegenstander moet dringen.
Werk
Breedte
73.0 cm
Hoogte
7.0 cm
Diepte
13.5 cm
Museum
Stichting Musea Noardeast Fryslân
Vervaardiging
Materiaal
 • staal
 • messing
  Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • roggenleer
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden