Datering
Maker onbekend

Zieke man

Deze man draagt blauwe bovenkleding met omgeslagen kraag over een bruin onderhemd. Om zijn nek heeft hij een bruinrode doek geknoopt. Om het hoofd draagt de man een bruinrode kiespijndoek met een kompres, gepolychromeerd.

Gedetailleerde beschrijving

Gapers van het type Zieke Man zijn ziek, zwak of misselijk óf ze hebben hoofdpijn of kiespijn… hun gezichtsuitdrukking spreekt boekdelen! Eén van de zieke gapers heeft zelfs twee pillen op de tong. Van alle gapers lijken deze de meest voor de hand liggende boegbeelden voor een apotheek: de zieke gaper markeerde de plek waar zij die zich beroerd voelden terecht konden. Het uitsteken van de tong om een diagnose te laten stellen, lijkt een logische combinatie met ‘ziek zijn’. https://www.nationaalfarmaceutischmuseum.nl/collectie/item/84 Gaper, zieke met rode kiespijndoek om het hoofd gebonden en witte lap tussende doek en de linkerwang, donkerblauwe jas en rode strik, gepolychromeerd (Zaltbommel).

Identificatie
Titel
Zieke man
Objectnummer
MAG0040z
Objectcategorie
Beeldhouwkunst
Objecttype
 • gaper
  Gapers zijn koppen met de tong uit de mond, die symbool staan voor een apotheek of drogisterij. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Breedte
27.8 cm
Hoogte
51.0 cm
Diepte
26.5 cm
Museum
Stichting Management voor Apothekers en de Gezondheidszorg
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • steen
  Harde delfstof die niet smeedbaar, niet brandbaar en (vrijwel) niet in water oplosbaar is. Wordt in de bouwkunst gebruikt als houw-, breuk- of veldsteen. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 oktober 2009
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Zaltbommel
 • Utrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Studio-Oost

Trefwoorden