Datering
Maker onbekend

Muzelman, vrouw

Deze gaper draagt een donkerblauwe mantel en donkerblauwe hoofddoek met goudkleurige versiering. De Haarlemse drogist en gaperverzamelaar Anton van Os (1889-1982) herkende een vrouw in deze gaper, waarbij hij zich mogelijk baseerde op de duidelijke aangebrachte wimpers en het ontbreken van een adamsappel. Maar sommige andere, duidelijke mannelijke gapers hebben deze kenmerken ook. Het is daarom niet zeker dat de gaper een vrouw voorstelt en om die reden uniek is. Deze gaper is wél een van de weinige bewaard gebleven exemplaren met pillen op de uitgestoken tong.

Gedetailleerde beschrijving

Muzelmannen: de meeste gapers van dit type lijken wel sultans, sjeiks of Arabieren, want ze dragen een tulband, een grote snor of ringbaardje en ze hebben een getinte huid. De muzelman (moslim) is een negentiende-eeuwse, exotisch uitziende gaper. Waarschijnlijk is dit type gaper geïnspireerd op de Turken. In die tijd produceerde Turkije opium, een belangrijke component voor geneesmiddelen. https://www.nationaalfarmaceutischmuseum.nl/collectie/item/68 Gaper, blanke muzelman open mond boventanden zichtbaar op zijn uitgestoken tong twee pilletjes, met blauwe jas en blauwe tulband, gepolychromeerd, (“Vrouw”, Hilversum). De Haarlemse drogist en gaperverzamelaar Anton van Os (1889-1982) herkende een vrouw in deze gaper, waarbij hij zich mogelijk baseerde op de duidelijke aangebrachte wimpers en het ontbreken van een adamsappel. Maar sommige andere, duidelijke mannelijke gapers hebben deze kenmerken ook. Het is daarom niet zeker dat de gaper een vrouw voorstelt en om die reden uniek is. Deze gaper is wél een van de weinige bewaard gebleven exemplaren met pillen op de uitgestoken tong.

Identificatie
Titel
Muzelman, vrouw
Objectnummer
MAG0033z
Objectcategorie
Beeldhouwkunst
Objecttype
  • gaper
    Gapers zijn koppen met de tong uit de mond, die symbool staan voor een apotheek of drogisterij. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Breedte
30.5 cm
Hoogte
57.5 cm
Diepte
22.5 cm
Museum
Stichting Management voor Apothekers en de Gezondheidszorg
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
  • geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 oktober 2009
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hilversum
  • Utrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Studio-Oost

Trefwoorden