Datering
Maker onbekend

Militair

Gaper, deze militair met snor draagt een zwart uniform met goudkleurige knopen en een omgeslagen kraag. De aanduiding ‘XII’ op de kraag betekent dat de militair onderdeel was van het twaalfde regiment. Op het hoofd draagt de gaper een zwarte helm met een fictief logo en een geschakelde kinband. Het is duidelijk te zien dat de goudkleurige helmkam apart werd uitgesneden en daarna aan de helm werd bevestigd.

Gedetailleerde beschrijving

Gezagsdragers is een type gaper dat relatief weinig voorkomt, ze dragen een uniform en een helm. Moet deze politieagent, brandweerman of veldwachter respect afdwingen voor de geneeskunde? Waren de apothekers in dienst van het stadsbestuur? Waakte dit bestuur over de drogist? Of legde het stadsbestuur de drogist misschien te veel aan banden en werden de bestuurders daarom voor straf als gekke bekkentrekkers aan de gevels bevestigd? Er is geen eenduidige verklaring voor het bestaan van gapers met het uiterlijk van een gezagsdrager. https://www.nationaalfarmaceutischmuseum.nl/collectie/item/81 Gaper, militair met snor open mond boventanden zichtbaar draagt een zwart uniform met goudkleurige knopen en een omgeslagen kraag. De aanduiding ‘XII’ op de kraag betekent dat de militair onderdeel was van het twaalfde regiment. Op het hoofd draagt de gaper een zwarte helm met een fictief logo en een geschakelde kinband. Het is duidelijk te zien dat de goudkleurige helmkam apart werd uitgesneden en daarna aan de helm werd bevestigd, gepolychromeerd, (Medemblik).

Identificatie
Titel
Militair
Objectnummer
MAG0029z
Objectcategorie
Beeldhouwkunst
Objecttype
 • gaper
  Gapers zijn koppen met de tong uit de mond, die symbool staan voor een apotheek of drogisterij. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Breedte
31.0 cm
Hoogte
44.5 cm
Diepte
24.5 cm
Museum
Stichting Management voor Apothekers en de Gezondheidszorg
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 oktober 2009
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Medemblik
 • Utrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Studio-Oost

Trefwoorden