Vorige Gapers 11 / 32 Volgende
Datering
Vervaardiger onbekend

Moor

Deze moor met snor en baard draagt een groene mantel met een brede, gele, omgeslagen kraag, een bruin onderhemd en een groene tulband. Op de revers van de mantel is een gestileerd patroon aangebracht.

Uitgebreide beschrijving

Moren: aan de ‘muzelmannen’ verwant zijn de zogenaamde ‘Moren’: gapers met een tulband, gouden oorbellen en een nóg donkerdere huid. De drogisterijen waarvan zij de gevel sierden, hadden soms namen als ‘De Moriaan’. Over de herkomst van ‘de moor’ bestaan verschillende theorieën. Zo zou dit type gaper te danken kunnen zijn aan de ontmoetingen van de Verenigde West-Indische Compagnie (WIC) tijdens hun verre tochten. Maar de ‘moor’ kan ook simpelweg een variatie op het exotische thema ‘muzelman’ zijn. Aan het eind van de negentiende eeuw vond een revival plaats van zeventiende-eeuwse, vaak Bijbelse voorstellingen waarop ook Moren werden afgebeeld. Ook deze opleving kan hebben geleid tot het ontstaan van de Moors-ogende gapers. https://www.nationaalfarmaceutischmuseum.nl/collectie/item/77 Gaper, muzelman met baard en snor, open mond en boventanden zichtbaar, groene mantel met gele kraag met rood en groene strepen, groene tulband, hout, gepolychromeerd.

Identificatie
Titel
Moor
Objectnummer
MAG0020z
Objectcategorie
Beeldhouwkunst
Objecttype
 • gaper
  Gapers zijn koppen met de tong uit de mond, die symbool staan voor een apotheek of drogisterij. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-netwzzc-20000097
Werk
Breedte
32.5 cm
Hoogte
59.0 cm
Diepte
31.0 cm
Museum
Stichting Management voor Apothekers en de Gezondheidszorg
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 1 oktober 2009
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Studio-Oost

Trefwoorden