Datering
Maker onbekend

Nar of Apotheker

Deze man draagt legergroene bovenkleding en een blauwe muts met een rood kwastje. Deze gaper hing aanvankelijk uit bij drogisterij ’t Blauwe Hondje in Delft, maar in 1946 verkocht de zoon van eigenaar het exemplaar aan een studiegenoot, de zoon van een drogist uit De Lier. Deze drogist liet twee kopieën maken en verkocht het origineel vervolgens door aan een drogist uit Enschede. Ook hij maakte een aantal kopieën en verkocht het origineel vervolgens aan de Haarlemse drogist en gaperverzamelaar Anton van Os (1889-1982).

Gedetailleerde beschrijving

De nar is een niet veel voorkomend type gaper. De herkomst is onduidelijk, maar zou te maken kunnen hebben met de rol van knechtje van de kwakzalver die de levende nar sinds de middeleeuwen zou hebben vervuld. De kwakzalver vertoonde op jaarmarkten zijn ‘medische kunsten’ en de nar zou daarvoor niet alleen reclame maken, maar ook klanten ronselen. Daarnaast zou hij het publiek vermaken, zodat dit niet zag hoe de kwakzalver de menigte bedotte. https://www.nationaalfarmaceutischmuseum.nl/collectie/item/57 Gaper, nar, wijdopen mond tanden zichtbaar, kakigroene mantel en blauwe muts met rood kwastje hout, gepolychromeerd, (Drogist Klok, Delft ; Drogist van Geest, Lier ; Drogist van der Pol, Enschede).

Identificatie
Titel
Nar of Apotheker
Objectnummer
MAG0019z
Objectcategorie
Beeldhouwkunst
Objecttype
 • gaper
  Gapers zijn koppen met de tong uit de mond, die symbool staan voor een apotheek of drogisterij. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-netwzzc-20000096
Werk
Breedte
30.8 cm
Hoogte
49.0 cm
Diepte
22.3 cm
Museum
Stichting Management voor Apothekers en de Gezondheidszorg
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 oktober 2009
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Delft
 • Utrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Studio-Oost

Trefwoorden