Datering
Maker J. Maris

Javaan

Gaper, zieke Javaan met rode doek om het hoofd, terracotta. Deze man met een Javaans uiterlijk draagt alleen een paarse tulband. Het model werd ontworpen door J. Maris en zou gebruikt worden voor de Middenstandstentoonstelling in 1906 te Rotterdam, waar ook het drogistenvak vertegenwoordigd zou zijn. De tentoonstelling werd met veel bravoure aangekondigd, maar ging om organisatorische en financiële redenen uiteindelijk niet door. Pas in 1909 vond de tentoonstelling doorgang in het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam. Er werden in ieder geval twee kopieën van de originele gaper gemaakt, waarvan dit er een is. De andere viel in 1960 kapot.

Gedetailleerde beschrijving

https://www.nationaalfarmaceutischmuseum.nl/collectie/item/63 Gaper, zieke Javaan met rode doek om het hoofd, om zijn hals een krans van slaapbollen (papaverbollen), half open mond, terracotta, (“Javaan” Nijmegen). Deze man met een Javaans uiterlijk draagt alleen een paarse tulband. Het model werd ontworpen door J. Maris en zou gebruikt worden voor de Middenstandstentoonstelling in 1906 te Rotterdam, waar ook het drogistenvak vertegenwoordigd zou zijn. De tentoonstelling werd met veel bravoure aangekondigd, maar ging om organisatorische en financiële redenen uiteindelijk niet door. Pas in 1909 vond de tentoonstelling doorgang in het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam. Er werden in ieder geval twee kopieën van de originele gaper gemaakt, waarvan dit er een is. De andere viel in 1960 kapot.

Identificatie
Titel
Javaan
Objectnummer
MAG0017z
Objectcategorie
Beeldhouwkunst
Objecttype
 • gaper
  Gapers zijn koppen met de tong uit de mond, die symbool staan voor een apotheek of drogisterij. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Breedte
53.0 cm
Hoogte
66.5 cm
Diepte
23.8 cm
Museum
Stichting Management voor Apothekers en de Gezondheidszorg
Vervaardiging
Maker
 1. J. Maris (ontwerper)
Datering
Materiaal
 • kleiproduct
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 oktober 2009
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Nijmegen
 • Utrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Studio-Oost

Trefwoorden