Datering
Maker onbekend

Zieke man

Deze man draagt paarsbruine bovenkleding en heeft golvend haar. In tegenstelling tot de meeste andere gapers draagt de man geen hoofddeksel. Hout, gepolychromeerd, (Rotterdam).

Gedetailleerde beschrijving

Gapers van het type Zieke Man zijn ziek, zwak of misselijk óf ze hebben hoofdpijn of kiespijn… hun gezichtsuitdrukking spreekt boekdelen! Eén van de zieke gapers heeft zelfs twee pillen op de tong. Van alle gapers lijken deze de meest voor de hand liggende boegbeelden voor een apotheek: de zieke gaper markeerde de plek waar zij die zich beroerd voelden terecht konden. Het uitsteken van de tong om een diagnose te laten stellen, lijkt een logische combinatie met ‘ziek zijn’. https://www.nationaalfarmaceutischmuseum.nl/collectie/item/74 Gaper, zieke man met paarse mantel, half open mond boventanden zichtbaar, hout, gepolychromeerd,(Rotterdam).

Identificatie
Titel
Zieke man
Objectnummer
MAG0014z
Objectcategorie
Beeldhouwkunst
Objecttype
 • gaper
  Gapers zijn koppen met de tong uit de mond, die symbool staan voor een apotheek of drogisterij. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-netwzzc-20000091
Werk
Breedte
29.5 cm
Hoogte
47.5 cm
Diepte
21.0 cm
Museum
Stichting Management voor Apothekers en de Gezondheidszorg
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 oktober 2009
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Rotterdam
 • Utrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Studio-Oost

Trefwoorden