Datering
Maker onbekend

Nar

Deze nar draagt een donkergrijs onderkleed en een groen-rode zotskap. Aan de muts zijn goudkleurige versiersels en narrenbelletjes bevestigd. Het is goed te zien dat de gaper is samengesteld uit losse delen. De delen werden eerst aan elkaar genageld, pas daarna werd het beeld gesneden.

Gedetailleerde beschrijving

De nar is een niet veel voorkomend type gaper. De herkomst is onduidelijk, maar zou te maken kunnen hebben met de rol van knechtje van de kwakzalver die de levende nar sinds de middeleeuwen zou hebben vervuld. De kwakzalver vertoonde op jaarmarkten zijn ‘medische kunsten’ en de nar zou daarvoor niet alleen reclame maken, maar ook klanten ronselen. Daarnaast zou hij het publiek vermaken, zodat dit niet zag hoe de kwakzalver de menigte bedotte. https://www.nationaalfarmaceutischmuseum.nl/collectie/item/58 Gaper, nar met uitgestoken tong, boventanden zichtbaar, groen met rode narrenkap aan de uiteinden goudkleurige bellen, gepolychromeerd, (Assen).

Identificatie
Titel
Nar
Objectnummer
MAG0008z
Objectcategorie
Beeldhouwkunst
Objecttype
  • gaper
    Gapers zijn koppen met de tong uit de mond, die symbool staan voor een apotheek of drogisterij. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Breedte
44.0 cm
Hoogte
64.7 cm
Diepte
35.0 cm
Museum
Stichting Management voor Apothekers en de Gezondheidszorg
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Techniek
  • houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
  • geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 oktober 2009
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Assen
  • Utrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Studio-Oost

Trefwoorden