Datering
Maker onbekend

Veldwachter (?)

Deze gaper met veel gouden accenten hing uit bij drogisterij De vergulde gaper in IJmuiden (Willemsplein 13). De gaper draagt een zwart uniform met knopen, een tres en een opgeschilderde kraag. De helm van de gaper heeft een helmkam en een geschakelde kinband en is aan de voorzijde versierd. Waarschijnlijk stelt deze gaper een veldwachter voor, hoewel veldwachters in deze periode meestal geen helm maar een platte pet droegen.

Gedetailleerde beschrijving

Gezagsdragers is een type gaper dat relatief weinig voorkomt, ze dragen een uniform en een helm. Moet deze politieagent, brandweerman of veldwachter respect afdwingen voor de geneeskunde? Waren de apothekers in dienst van het stadsbestuur? Waakte dit bestuur over de drogist? Of legde het stadsbestuur de drogist misschien te veel aan banden en werden de bestuurders daarom voor straf als gekke bekkentrekkers aan de gevels bevestigd? Er is geen eenduidige verklaring voor het bestaan van gapers met het uiterlijk van een gezagsdrager. https://www.nationaalfarmaceutischmuseum.nl/collectie/item/54 Gaper, politieman met snor en puntbaardje, bruin/zwart en goudkleurige helm met riem onder de kin, bruin/zwarte jas over de borst een goudkleurig koord met twee tresjes, gepolychromeerd. (Heemskerk).

Identificatie
Titel
Veldwachter (?)
Objectnummer
MAG0007z
Objectcategorie
Beeldhouwkunst
Objecttype
 • gaper
  Gapers zijn koppen met de tong uit de mond, die symbool staan voor een apotheek of drogisterij. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-netwzzc-20000087
Werk
Breedte
35.3 cm
Hoogte
58.2 cm
Diepte
28.0 cm
Museum
Stichting Management voor Apothekers en de Gezondheidszorg
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 oktober 2009
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Utrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Studio-Oost

Trefwoorden