Vorige Gapers 15 / 32 Volgende
Datering
Maker onbekend

Grenadier (?)

Deze soldaat draagt een zwart uniform dat is versierd met knopen en een rode brandebourg. Op de schouders zijn zogenaamde zwaluwnesten geschilderd. De tres die aan het uniform hing is helaas verloren gegaan. Op het hoofd draagt de gaper een helm met een kinband en lange, rode veren. Op de voorkant van de helm is een ontploffende Franse granaat aangebracht. Dit was het embleem van de grenadiers, al droegen deze soldaten meestal geen helm maar een berenmuts of een mijter. Deze gaper hoorde bij een pand op de Haarlemmerdijk 174 in Amsterdam

Gedetailleerde beschrijving

Gezagsdragers is een type gaper dat relatief weinig voorkomt, ze dragen een uniform en een helm. Moet deze politieagent, brandweerman of veldwachter respect afdwingen voor de geneeskunde? Waren de apothekers in dienst van het stadsbestuur? Waakte dit bestuur over de drogist? Of legde het stadsbestuur de drogist misschien te veel aan banden en werden de bestuurders daarom voor straf als gekke bekkentrekkers aan de gevels bevestigd? Er is geen eenduidige verklaring voor het bestaan van gapers met het uiterlijk van een gezagsdrager. https://www.nationaalfarmaceutischmuseum.nl/collectie/item/65 Gaper, politieman met baard en snor en open mond, zichtbare tanden, donkere helm versierd met een springende granaat (toen ook al het beeldmerk voor de politie), langs de rand goudkleurig met rode pluim, gepolychromeerd. (“Hellebaardier”, Amsterdam).

Identificatie
Titel
Grenadier (?)
Objectnummer
MAG0001z
Objectcategorie
Beeldhouwkunst
Objecttype
 • gaper
  Gapers zijn koppen met de tong uit de mond, die symbool staan voor een apotheek of drogisterij. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-netwzzc-20000082
Werk
Breedte
38.7 cm
Hoogte
69.7 cm
Diepte
26.4 cm
Museum
Stichting Management voor Apothekers en de Gezondheidszorg
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 oktober 2009
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
 • Utrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Studio-Oost

Trefwoorden