Datering
Vervaardiger Pieter Willem Sebes

Het oorijzer

Het meisje op het schilderij is Ida Aletta van Esta Tjallingii. Haar moeder, de vrouw met de schaar in haar hand, is Ida Greijdanus, echtgenote van Frans van Esta Tjallingii, die een pannen- en estrikkenfabriek had in Harlingen. (aan de Rozengracht?) De vrouw die op de stoel zit is een vriendin die probeert het knippen van de haren nog even uit te stellen en Ida te vermurwen. Ida Aletta van Esta Tjallingi is geboren in 1833 en is op 19 november 1857 te Harlingen gehuwd met Salomon Frederik Sieuwerts uit Winkel. Hij was de zoon van de Burgemeester van Winkel (Frederik Sieuwerts) die tevens een groot akkerbouwbedrijf bezat met 300 ha land. Na het huwelijk tussen Ida Aletta van Esta Tjallingii en Salomon Frederik Sieuwerts zijn zij in Oosterbeek gaan wonen in een villa genaamd Ida Aletta. Uit dit huwelijk zijn zeven kinderen voortgekomen waarvan er een op jonge leeftijd is overleden. Ida Aletta Sieuwerts van Esta Tjallingii is in Oosterbeek overleden op 15 oktober 1881. Na haar huwelijk heeft Ida Alette de Friese dracht afgelegd en haar haren weer laten groeien. In de familie van Ida Alette bevinden zich anno 2017 nog portretten van haar en haar man Salomon Frederik Sieuwerts (dus Ida Alette zonder oorijzer en muts) en de eerste versie van S1946-443, en tevens de voorhoofdsspeld en de speld van Ida Greijdanus. De eerste versie van dit schilderij is in opdracht van de familie gemaakt. De portretten op de achtergrond van het schilderijtje zijn de ouders van Frans van Esta Tjallingii.

Uitgebreide beschrijving

Links vrouw ten voeten uit met een schaar in haar rechterhand. Ze is gekleed in zwarte japon met een zwarte kanten fichu om haar schouders die voor borst bijeengehouden wordt door ruitvormige gouden broche. Op hoofd een gouden oorijzer, waaroverheen wit kanten floddermuts. Op voorhoofd voorhoofdsnaald. Voor haar, op stoel, liggen kleren oorijzer en floddermuts. Rechts naast haar jonge vrouw, eveneens met oorijzer en floddermuts op. Zij heeft rechterhand op linkerarm van gedecideerd kijkende moeder. Haar linkerhand om middel van ander meisje geslagen Dit meisje is gekleed in groene rok en wijnrood jak en heeft nog lange krullen. Hoofd tegen schouder van oudere jonge vrouw gedrukt en ze houdt met linkerhand haar krullen vast. Scène is als volgt bedoeld: Dit jonge meisje is op leeftijd gekomen om oorijzer te dragen en dus moeten volgens haar moeder de krullen van haar dochter er af. Meisje ziet er blijkbaar tegenop. Op achtergrond links, eiken beschot. Rechts witte muur, waarop twee ovale portretten met vrouw en man. Op vloer China mat. Literatuur: Cat.100 jaar Friese Schilderkunst, 1947, no.84. 118de Verslag Fries Genootschap 1946, blz. 10

Identificatie
Titel
Het oorijzer
Objectnummer
RT-K013
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-netwzzc-20000014
Werk
Breedte
137 cm
Hoogte
157.5 cm
Diepte
10.5 cm
Museum
Fries Museum
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Pieter Willem Sebes
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
schilder, kopiist

Pieter Willem Sebes

Harlingen, 12 november 1827 – Amsterdam, 14 april 1906
Lees meer
RKD

Trefwoorden