Leer van Vis 1 / 10 Volgende
Datering

Lepeletui

Vanaf 1730 komt het bekleden van gebruiksvoorwerpen met segrijnleer zeer in de mode. Segrijnleer is gemaakt van de huiden van roggen en haaien. Met dit leer worden foedralen van luxueuze reisbestekken en chatelaines bekleed. Vrouwen namen een chatelaine mee om bijvoorbeeld hun naaigerei bij de hand te hebben. De Engelse 'East India Trade Company' bracht de vissenhuiden naar het westen. De V.O.C. verhandelde ze tussen de verschillende Aziatische landen. Deze 'intra-aziatische handel' leverde veel winst op.

Langwerpige door met afgekante hoeken, bekleed met roggevel, zilveren schanieren en zilveren knop. Binnenzijde met fluweel bekleed, in deksel kleine olieverf schildering van vrouw met staf en schild

Identificatie
Titel
Lepeletui
Objectnummer
005147
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • etui
  Een met flanel bekleedbord waarop plaatjes kunnen worden gehecht voor leerdoeleinden. Op de zondagsschool zijn dit bijbelse taferelen en figuren die zo tijdens het vertellen van een bijbelverhaal op het bord worden getoond. Bijbelse themata zijn ondermeer: de schepping van de wereld, Mozes in het biezen mandje, de geboorte van het Kindje Jezus, de Goede Herder.
 • lepel
  Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
6.0 cm
Hoogte
4.0 cm
Lengte
13.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)
 • roggenleer
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 25 juni 1955
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae