Vorige Zee vol verhalen 9 / 442 Volgende
Datering

Pan, groen geëmailleerd

Groene pan met deksel en met goudkleurige ringen. Dit type geëmailleerde pan werd veel gebruikt aan het eind van de negentiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw. Er kon in worden gekookt, gestoofd en gebraden, en de pan kwam voor in verschillende kleuren, zoals rood, groen, blauw en bruin. Ook de grijsgewolkte variant is zeer veel gebruikt. De pan was verkrijgbaar in verschillende maten en het model is door de jaren heen weinig veranderd. Toch zijn er verschillen tussen een negentiende-eeuws en een twintigste-eeuws model. Zo is het groen van de negentiende-eeuwse pan wat donkerder en zijn de oudere handvatten doorgaans wat fijner vormgegeven.

Identificatie
Titel
Pan, groen geëmailleerd
Objectnummer
R003599
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • pan
    Een pan (Nederlands-Nederlands) of pot (Vlaams, Belgisch-Nederlands en Gronings) is een gebruiksvoorwerp, in de regel cilindrisch van vorm, waarin iets gekookt of gebakken kan worden. In Vlaanderen spreekt men over een pan of bakpan als men het in Nederland over een koekenpan heeft, ander kookgerei heet er kookpot of kortweg pot of kom.(Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-98030
Werk
Breedte
19 cm
Hoogte
15 cm
Lengte
28.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
  • metaal
    Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)
  • email (materiaal)
    Email is een glasachtige, opake of semi-transparante laag op metaaloppervlakken, meestal koper of goud. Op porselein en glas is email een glasachtig pigment dat zijn kleur ontleend aan metaaloxiden. Het wordt op glas en porselein aangebracht als decoratie van het oppervlak, door branden bij lage temperatuur in een moffeloven.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 6 april 2012
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen