Vorige Leer van Vis 9 / 10 Volgende
Datering
Maker G. Reek

Hulleplooi mesje

Mesje werd gebruikt om de plooien in de hul te strijken/persen, vermoedelijk gebruikt in West-Friesland waar de vrouw van Leendert Spaander vandaan kwam.

Gedetailleerde beschrijving

Taps toelopend hulleplooi mesje in groen foedraal, heft is geciseleerd met allegorische voorstelling, zilver op foedraal met bij-motief geciseleerd verm. gebruikt in West-Friesland. Mes in schede, mes heeft pistoolheft, met gestampt decor van vrouwenfiguren in klassieke kleding, bekroond door vorm van gestyleerde hond. Schede heeft zilveren montuur met gegraveerde bloemranken. ingeslagen op messeheft dolfijn (belastingstempel...

Identificatie
Titel
Hulleplooi mesje
Objectnummer
021586
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • mes (snijgereedschap)
  Gebruiksvoorwerp bestaande uit een aan één zijde gescherpt lemmet in een heft, met of zonder punt. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9800
Werk
Breedte
1.5 cm
Hoogte
1.0 cm
Lengte
18.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. G. Reek (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • haaienleer
  Duurzaam leer dat niet slijt en bedekt is met zeer kleine schubben met korte stekeltjes. Het werd vaak als schuurmateriaal gebruikt. (Zuiderzeemuseum)
Techniek
 • geslagen (metaalvormingsprocédé)
  Wordt gebruikt voor het toebrengen van slagen op een stukje metaal, in het bijzonder een muntplaatje, met als doel een indruk in het metaal aan te brengen. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 9 oktober 1989
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Volendam
 • West-Friesland
 • Wassenaar
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden